2014. aug 10.

ART AKTÍV SZABADISKOLA 3. nap 2014. június 18.

írta: Vitko
ART AKTÍV SZABADISKOLA  3. nap 2014. június 18.

Papírdúc készítés, batikolás, az akvarell technika

VÍZNAP

Papírdúc készítés, batikolás, az akvarell technika

3 kicsi.jpg

 

9- 9.30-ig 

  • Ezen a napon korosztályos csoportonként dolgoztunk a gyerekekkel. A legkisebbek kezdtek a batikolással, ebben segítségünkre az első napi segítségünk Mácsár Beáta volt. Beszéltek a kötözés technikájáról, a színek keveredéséről, a várható színhatásokról és mintákról. Ezen iránymutatások alapján, először a kötözések elkészítése, majd a kikészített textilfesték megfelelő használata következett, kezdve a világosabb színekkel, újabb színhasználat előtt, esetleg újra kötözés, más helyeken. Végül öblítés és az elkészült pólók kibontása, és jöhetett a meglepetés, a varázslat. 
  • A középső csoport, a felsősök papírdúc tervezésével kezdték a délelőttöt.  Ezt a csoportot Gyöngy Csilla vezette, aki az alapvető grafikai technikákról beszélt (egyéni, sokszorosító technikák), majd, arról, hogy hogyan készül a papírdúc és később hogyan lehet nyomatokat készíteni erről. A téma a vágyott nyári élmény volt. A tervezés után jöhetett a dúckészítés is. Nyomtatás előtt is mutatósak voltak a darabok, amik készültek.
  • A legnagyobbak az akvarell technikával foglalkoztak ezen a napon. Bár mindenki festett már vízfestékkel, profi akvarell festékkel, és papírral kevesen találkoztak, kevesen tudták, hogy hogyan kellene használni a festéket. Délelőtt megtanultuk, hogyan kell az akvarell papírt előkészíteni, és felfeszíteni festéshez. Beszéltünk arról, hogy hányféle módon, vizesen, szárazon, lavírozva használni, az akvarellfestéket, hogyan lehet kis szivaccsal, vizes és szárazabb ecsettel dolgozni, hogyan lehet  a színek a festéknek megfelelően használni, hogyan  számítsunk a papír fehér színére, festés közben. A lényeg ezen a napon a kísérletezés volt, a kevéssé ismert eszköz és anyag  kipróbálása, egyéniség szerint. A délelőtti programban egy csendéletet figyeltünk, egy nézőpontból, több képet készítve, vagy nézőpontot változtatva több képet készítve.

12-13-ig Ebéd a közeli Wigner kollégiumban.

13- 16-ig (szünettel)

  • Délután fordult a legkisebbek és a fölsősök csoportja. A kicsik következtek a papírdúc készítésnél, hasonló témával, és ismertetővel. Szépen sikerültek a munkák ebben a csoportban is.
  • A fölsősök is alig várták, hogy batikoljanak, sőt a középiskolások is beszálltak ebbe a játékba. Mindenki örült a saját kezűleg készített  ruháknak.
  • A legnagyobbak délután még mindig akvarelleztek, de ezúttal az udvaron dolgoztak, nagyon sok akvarellezni való téma adódott, jó volt belemélyedni ezekbe a hangulatokba. Volt, aki több, volt, aki, csak egy témán dolgozott délután.

A nap végén átnéztük az elkészült munkákat.

Szólj hozzá

nyár akvarell festészet festés alkotótábor batikolás szabadiskola papírdúc papírdúc készítés akvarell technika festészeti technikák