2014. sze 03.

Akvarell

írta: Vitko
Akvarell

A nyári táborunkban megtanultuk, hogyan lehet hozzákezdeni az akvarellezéshez, bár sok, ügyes , gyakorlott táborlakó volt, mégis  ezt a technikát sokan nem ismerték pontosan. Vízfestékkel persze mindenki festett már, de ahhoz, hogy "akvarellezni" tudjunk nem elég a gombfesték, és valami papír és ecset. Érdemes felfeszíteni az akvarell papírt egy üveglapra.Szükség van megfelelő papírra is és ecsetre. Az akvarell papír kissé bőrszerű, bírja gyűrődést, a vizeskedést, a szivacs súrlódását. Az akvarell ecsetből, ha van egy megfelelő méretű puha, de rugalmas szűrű, szépen hegyezett ecsetünk, az elég, ha megtanuljuk használni. Fontos a jó minőségű festék is, én szeretem a tégelyes kiszerelésűt, mert abban, ha kifogyott egy szín egyenként is cserélni lehet, és az állaga, ha, jól záródó dobozban tartjuk mindig megfelelő lesz. Szükséges még ehhez a technikához egy puha szivacs és enyves ragasztószalag is.

Először bevizezzük a papírt mindkét oldalán, had csurogjon ( a vastagabb erősebb papírokat be is lehet áztatni),  a táblánkra, üveglapra helyezzük, úgy, hogy először a papír közepe érjen a lapra, majd szivaccsal finoman, középről kifelé haladva az alatta lévő levegőt kinyomkodjuk. Majd az enyves ragasztószalaggal, amit szintén alaposan bevizezünk körbe ragasztjuk. Így biztosan nem hólyagosodik, hullámosodik fel a papírunk, amíg dolgozunk vele.DSCF8915.JPG

DSCF9545.JPG

 Csilla munka közben.

DSCF8954.JPG

A szivacsot is használhatjuk festésre!

DSCF8902.JPG

Finoman kezdjük, gondolva arra is, hogy ebben a festékben a fehéret a lap fehérjéből használjuk. Előre ki kell számítani, hol haggyunk ki üres, fehér felületeket.

DSCF9006.JPG

Kinnt is jó volt akvarellezni.

DSCF8957.JPG

 

Szép munkák születtek!

Szólj hozzá