2014. aug 10.

ART AKTÍV SZABADISKOLA 5. nap 2014. június 20.

írta: Vitko
ART AKTÍV SZABADISKOLA  5. nap 2014. június 20.

LÉLEKNAP

Papírdúc nyomtatása, a Rác templom látogatása, illusztráció-képalkotás, arckép készítés, pasztell technika 

5 kicsi.jpg

 

9-11 –ig

  • Délelőtt a legkisebbek kerültek sorra a papírdúc nyomtatásával. Mivel olajos festékkel dolgoztak, fontos beszélni arról is, hogy egészségük védelmében mire figyeljenek. Kaptak a nyomtatáshoz gumikesztyűt is.
  • A középső csoport, a fölsősök a középső műhelyteremben egymással szemben ülve, egymást megfigyelve, pasztellkrétával dolgoztak. Fél íves táblát és megfelelő papírt kaptak. Beszéltünk arról, milyen szempontok szerint figyeljük, majd rögzítsük papíron a fejet. Beszéltünk a fej belső arányairól is. Ennél a feladatnál került sorra a pasztellkréta tulajdonságainak, használatának kérdése is.  Feladatként a fej megfigyelése mellett azt is adtuk a fiataloknak, hogy a háttérben, olyan elképzelt képet alkossanak, amely valamilyen módon jellemzi a modellt, így a teljes lap kitöltése nem okozott nehézséget, érdekes feladat lett ez is.
  • A legnagyobbak idézeteket kaptak. Ezek mély gondolatokat, bonyolult „képeket” tartalmaztak. ( József Attila, Wiliam Butler Yeats, R. M. Rilke, Dante, Rilke). A délelőttöt arra szántuk, hogy egy nyugodt sarokba elvonulva gondolják át a verseket, rajzoljanak, akár több vázlatot is. Ezeket  a rajzi és egyéb gondolatokat egymással és a tanárokkal megosztották, ha kérdésük volt föltehették, beszélgettünk róla.
  • Ezen a délelőttön meglátogatott minket egy Egerben tartózkodó lengyel középiskolás csoport, akik szintén alkotótáborban voltak itt, Krakkóból rajzosok és fotósok.  Kaptak tust és papírokat, vázlatozáshoz, így ők is egy rövid időre csatlakoztak a mi szabadiskolánkhoz. Amíg a fiatalok alkottak, ismerkedtek, addig a felnőttek (a magyar és lengyel táborvezetők, valamint az Egri Polgármesteri Hivatal munkatársa) egymás programjába tekinthettek be, és megállapodtak, abban, hogy a következő nyáron lehetőséget teremtenek arra, hogy magyar középiskolás fiatalok elutazhassanak Lengyelországba.

11-12-ig

A lengyel csoporttal kiegészített szabadiskola ezen a délelőttön tudta meglátogatni az alkotóházunk ( a templom  a volt plébánia épülete) fölött található Rác templomot. A Rácz templom különleges, misztikus hatása lenyűgözte a fiatalokat, és körülötte található templomkert és az onnan látható panoráma, szintén izgalmas látnivaló volt.

A templom gondnoka elmesélte a fiataloknak a templom történetét, működését és felhívta a figyelmet a templomban található jellegzetes görög katolikus templomokban található elemekre. Különleges élmény volt.

13- 16-ig

  • Délután a középiskolások nagy része elkezdte feldolgozni a versekre komponált képét.  A feldolgozás akril festékkel, nagyméretű lealapozott farostlemezre készült. Megbeszéltük a fiatalokkal, hogy erre az alkotásra szánjanak időt, az akril festék alkalmas arra, hogy többször is akár át lehessen dolgozni. Mivel ez az utolsó nap a héten a hétvége is alkalmas lehet ülepedésre, gondolkodásra.
  • A felsősök délután szintén idézeteket kaptak, kicsit „könnyebbeket” ( Nemes Nagy Ágnes, Kosztolányi Dezső), amelyek játékos, színes képek alkotására ösztönözték Őket. A délelőtt tanult pasztell technikákat gyakorolhatták itt is.
  • A legkisebbek délután egymást megfigyelve arcképeket alkottak a felsősök délelőtti munkájához hasonlóan, pasztellkrétával.

Az első hét végére, összeszokott a csapat, kezdett fölengedni a fiatalokban élő „magányos alkotó”, örömmel osztották meg egymással gondolataikat, dicsérték, bíztatták egymást, még az életkori különbséget sem vették figyelembe, néha meg az életkorukból adódó különbségek miatt kerültek közelebb egymáshoz. A kicsiknek néha segítségre volt szükségük, a nagyok meg rácsodálkoztak a kisebbek őszinte és tiszta ötleteire, képeire.

Szólj hozzá

nyár illusztráció képalkotás alkotótábor arckép pasztell kréta papírdúc papírdúc nyomtatása pasztel technika műalkotás elemzés épület elemzés Rác templom Egerben arckép készítése vers illusztráció